Povijest kluba

Kratki osvrt odnosno ispričana povijest o nastanku Kluba radiestezista, bioenergetičara i istraživača, na temelju pisanih dokumenata i usmene predaje samih članova Kluba.

Sam Klub nastao je kao izazov na rad Sekcije radiestezista koja je bila u sklopu Elektrotehničkog društva Zagreb sa sjedištem u Berislavićevoj ulici br. 6, i koja je imala za cilj upoznavanje tadašnjeg društva o tome što je sama radiestezija, da je ona tj. Radiestezija sveprisutna u svakodnevnom životu, što se potvrđuje i danas. Na radiesteziju se gledalo kao na izvanrednu pripomoć u građevinarstvu, traženju vode, minerala, rudnog blaga, plina, a i u pronalaženju izgubljenih predmeta, pa i u traženju nestalih osoba. Ne smije se nikako smetnuti sa uma da su tada o radiesteziji, puno govorili, i ne samo govorili, već se s njom i bavili, doajeni radiestezije nažalost sada pokojni Stanko Jurdana, Rudolf Žiher, Zdenka Zveržina, Smail Dubravić, Drago Fabijanić, Boris Farkaš, Ivana Galić, Damir Huljev, Ivan Nosal, Crnolatac, Drago Bošnjaković, Nikola Celebić, a nikako ne smijemo zaboraviti Pavla Kričkovića, te Osmana Hasanpašića.

Uz sve napore gore navedenih veličina iz područja radiestezije, bilo je još puno skepse među ljudima kad se spominjala bioenegija i kad se govorilo o bioterapeutima. Interesantna činjenica o postanku Kluba je, da je on u svom prvom imenu nosio naslov Klub radiestezista “Osman Hasanpašić”, a osnovan je 05.02.1987. godine u 18,00 sati, a dan je bio četvrtak, i to u prostorijama Mjesne Zajednice “8. maj 1945.”, u ulici 8. maj broj 23. U tom prostoru Klub djeluje i danas, no današnja adresa je Mjesna samouprava “August Šenoa”, Pavla Hatza br. 8.

Tog povijesnog dana izabrano je i prvo predsjedništvo i to: Zdenka Grgić, predsjednik a ostali Članovi predsjedništva bili su : Zvonko Jaklin, Vera Penčić, Silva Killer i Neven Zoković. Od te davne 1987. godine, do 18.11.1992., kad je došlo do zadnje sjednice kluba, prilikom koje se ponovno biralo predsjedništvo, kad je za predsjednika izabran Ivan Medvešek, za tajnika Pero Dragišić i blagajnica Kluba Mihaela Puntarić, na Klub su se nadvili tamni oblaci, jer je rasformiravanjem Mjesnih zajednica došlo do mogućnosti da se Klub ugasi i da prestane sa radom.

Klub je u međuvremenu promijenio i ime u “Klub radiestezista, bioenergetičara i istraživača “8. maj”” i pod tim je imenom opstao do 22.1 1.2000. godine, kada ponovno mijenja ime koje nosi i danas, a to je: “Klub radiestezista, bioenergetičara i istraživača”. Tri puta je Klub mijenjao ime, no adresa u kojoj Klub djeluje je i dalje ista, a to su prostorije Mjesne samouprave “August Šenoa”, ulica Pavla Hatza 8. Sadašnji predsjednik je g. Ivan Medvešek, tajnik i blagajnik g.Davor Dženanović, a knjižničar g. Željko Mandić. Do danas kroz Klub je prošlo preko 600 osoba. Klub posjeduje popriličnu knjižnicu sa raznolikim sadržajem knjiga i do sada je brojka prešla 620 primjeraka.

Klub ima i svoju stranicu na internetu od 28.10.2005. godine, zaslugom Branimira Galekovića, i to kao Klub radiestezista, bioenergetičara i istraživača Zagreb, a dodijeljeno mu je pravo na upotrebu imena: radiestezija. hr.

Poruka za sve one koji žele biti članovi Kluba i koje interesira što se zbiva u Klubu,
VRATA KLUBA SU OTVORENA.
Uvijek će se naći netko tko će Vam moći odgovoriti na vaša pitanja ili će Vas uputiti na onog koji će pokušati ili znati dati Vam odgovor o onome što Vas interesira.